header

چرایی و چگونگی تحول در متون حوزه علمیه

خلاصه خبر :
حجت الاسلام والمسلمین علیدوست با تاکید بر وارد بودن نقد بر متون کنونی حوزه، عالم بودن در تراث اسلامی، داشتن تخصص و تمحض و آشنا بودن به زمان را از ویژگی های متولیان تحول دانست و گفت: نباید با ساده کردن متون حوزه ارتباط طلاب با تراث اسلامی را قطع کنیم، تا وقتی جایگزینی برای کتب قدیمی نداریم باید نقاط مثبت آن ها را بگوییم.
چرایی و چگونگی تحول در متون حوزه علمیه

حجت الاسلام والمسلمین علیدوست با تاکید بر وارد بودن نقد بر متون کنونی حوزه، عالم بودن در تراث اسلامی، داشتن تخصص و تمحض و آشنا بودن به زمان را از ویژگی های متولیان تحول دانست و گفت: نباید با ساده کردن متون حوزه ارتباط طلاب با تراث اسلامی را قطع کنیم، تا وقتی جایگزینی برای کتب قدیمی نداریم باید نقاط مثبت آن ها را بگوییم.

حجت الاسلام والمسلمین ابوالقاسم علیدوست، رییس کرسی های نظریه پردازی فقه و اصول، در جلسه ای با عنوان " تحول در متون فقه و اصول" ، که با حضور اساتید فقهو اصول حوزه علمیه اصفهان، در مرکز مدیریت حوزه علمیه اصفهان، برگزار شد، گفت: خداوند میثاق تبیین را بر عهده ما گذاشته است که در قرآن مجید به آن پرداخته شده است.

وی ادامه داد: مثل ما مثل بچه کارخانه داری است که از اول پولدار بوده و میلیاردها تومان تراث دارد، ما هم وارث علومی هستیم که علمای اسلام آن را حفظ کرده و به دست ما رسانده اند، حالا باید دید که چگونه می توانیم از این ثروت فراوانو تراث عظیم اسلامی استفاده کنیم و به دیگران هم برسانیم.

رییس کرسی های نظریه پردازی فقه و اصولافزود: محمد بن علی حلبی به امام صادق(ع) نوشت که من علاقمند به درس شما هستم، اما کوچه ها پر از نجاست است و من هم کفش ندارم که بپوشم و به نجاسات آلوده نشوم، حال چه کنم، نیایم و محروم شوم و یا بیایم و نجس شوم، اما(ع) جوابی به او دادند که در رسائل آمده است.

حجت الاسلام والمسلمین علیدوست اظهار داشت: قطعاً همه ما انتقاداتی به رسائل و مکاسب و کفایه داریم، گاهی حتی به نهج البلاغه هم ایرادات سندی می گیریم که سند فلان حدیثش ضعیف است، چه برسد به کلام غیر معصومین، قطعا کتابی را که شیخ مرتضی انصاری نوشته نمی تواند بدون اشکال باشد، تنها کتابی بی اشکال است که امام مرتضی علی(ع) نوشته باشد.

وی ابراز داشت: این که چه کسی عهده دار تحول شود، باید کسی باشد که تراث اسلامی را به خوبی بشناسد و بتواند به نسل بعدی معرفی کند، در روش شناسی ممکن است اشکالات فراوانی بگیریم، ما باور طلبه ها را از آن ها می گیریم، بدون آن که جایگزینی برای آن پیدا کنیم.

رییس انجمن علمی فقه و حقوق حوزه علمیه قمبیان داشت: تا وقتی که هزاران طلبه کتاب های رسائل و مکاسب و کفایه را تحصیل می کنند، باید نقاط و نکات مثبت و قوی آن ها را بگوییم و واقعاً هم نقاط قوی بسیاری در این کتاب ها وجود دارد، ظرفیت این کتب نباید تحت الشعاع انتقادها قرار بگیرد.

باید کاربردهای علم اصول را به طلاب نشان دهیم

حجت الاسلام والمسلمین علیدوست تصریح کرد: نشان دادن عظمت کتب اصولی و فقهی قدیمی حوزه وظیفه حوزه های علمیه است که باید به صورت جدی به آن بپردازند، یکی از علل بی رغبتی طلاب به این کتاب ها این است که می گویند کاربست رسائل کجاست و نشاط علمی در آن ها ازبین می رود، ما نزدیک به 5 سال است که در مدرسه علمیه خاتم الاوصیاء قم سعی داریم تا کاربردها را نشان دهیم.

وی گفت: در قم استادی را که مثلاً 20 سال در بحث مالکیت فکری و معنوی کار کرده رادعوت می کنیم وبا محوریت مکاسب، بحث بورس و فرابورس را بررسی می کنیم تا طلاب با کاربردهای واقعی این علوم آشنا شوند و شوق فراگیری در آن ها به وجود آید.

رییس اندیشکده فقه و حقوق اسلامی در مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، ابراز داشت: در ابتدا باید به طلاب گفت که علم اصولی که تو می خوانی در واقع علم صحیح اندیشیدن است و در مرحله بعد بتوانیم کاربست های این علوم را به خوبی برای آن ها بیان کنیم، باید اعتقاد خودمان هم نسبت به این دروس مثبت باشد تا بتوانیم آن نگرش را به طلاب منتقل کنیم.

حجت الاسلام والمسلمین علیدوست اذعان داشت: یک مشکلی که امروز در حوزه ها داریم این است که نسل حوزویان امروز قدرت ارتباط قوی با تراث را ندارند و کسانی که در تفسیر، فقه و ادبیات کار می کنند، نمی توانند به تراث وصل شوند که البته ناگزیر از آن هستند.

وی ابراز داشت: در حوزه افرادی بودند که تخصص تفسیر داشتند و اگر تفسیر المیزان را به آن ها می دادیم، فقط تا جایی را بلد بودند که درس داده بودیم و بعد از آن صفحه را نمی فهمیدند، مگر می شود استاد تفسیر ما نتواند المیزان را مطالعه کند و بگوید چرا باید این کار را بکنم، طلبه باید این قدرت را داشته باشد که جواهر را در فقه بفهمد.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار داشت: نباید به نام تحول و با هدف ایجاد تحول سازنده در متون حوزه، با ساده کردن متون همین ارتباطی هم که طلاب با تراث دارند را قطع کنیم، کسانی که مسئول تحول در متون حوزه می شوند باید غیر از تخصص، تمحض هم داشته باشند و متنی را که تدوین می کنند به نحوی باشد که طلبه با خواندن آن با تراث ارتباط برقرار کند.

پدیده بشری غیر معصوم خالی از مناقشه نیست

حجت الاسلام والمسلمین علیدوستگفت: معتقد نیستم که مغنی الادیب وحی منزل است، زیراپدیده بشری غیر معصوم خالی از مناقشه نیست، اما مثلاً در جایگزین کردن شرح لمعه که قوی ترین اثر فقهی شهید ثانی است و بعد از 200 اثر فقهی آن را نگاشته است، نمی توان هر متنی را آورد، باید اقتضائات زمان را درک کرد و مطالب مفید را هم به راحتی از دست ندهیم.

وی اظهار داشت: امروز ظرفیت های بزرگی برای نظریه پردازی در حوزه ها وجود دارد و از شخص مقام معظم رهبری که بارها در این باره صحبت ها و ارشاداتی داشتند گرفته تا مراجع و علمای دیگر، همگی مروج پذیرش نظریه های جدید در دروس و روش ها و نظامات حوزه هستند و اساتید می توانند با ارائه نظرات خود در چهارچوب نظریه پردازی، نقد و مناظره کمک شایانی در این امر داشته باشند.

رییس کرسی های نظریه پردازی فقه و اصول گفت: بحث تحول را هم میتوانیم در نظریه پردازی وارد کنیم تا چکش کاری شود و کارهای پخته از آن بیرون آید، بنده معتقد نیستم که نسبت به نظر رهبری در بحث تحول در حوزه ها مقاومت شده و معتقدم کارهای انجام شده در جهت تکامل نبوده بلکه ارتجاع بوده، کتاب هایی که دارای ایرادات ساختاری در ادبیات و دیگر قسمت ها هستند، بعد ازمدت کوتاهی به ناچار از رده خارج می شوند، همان طور که در مورد تهذیب المغنی همین اتفاق افتاد.

حجت الاسلام والمسلمین در پایان تصریح کرد: نباید از این کتاب به آن کتاب بپریم و وقتی طلبه با فرآیندی آشنا شد باید روی آن بایستد و نباید تکه تکه مطالب را از کتاب های مختلف آورد، اگر طلبه تفسیر نمونه را بخواند و یک باره به او بگوییم حالا برو تفسیر المیزان را بخوان، نمی تواند، اما اگر تحریرالوسیله را درس دادیم می توانیم بگوییم حالا طلبه برود عروه الوثقی را بخواند.

۴۹۰ بازدید