إنما أنت عدد أيام (سخنان آیت الله علیدوست در آغاز سال تحصیلی 96-95)
- در تاریخ ۰۱ مرداد ۱۳۹۵
- ساعت ۱۸:۵۷
- پرینت مطلب
خلاصه خبر :
.إنما أنت عدد أيام (سخنان آیت الله علیدوست در آغاز سال تحصیلی 96-95)حضرت آیت الله ابوالقاسم علیدوست حفظ الله در اولین جلسه تدریس خارج فقه و اصول فرمودند:
اولین جلسه درسی را با سخنی از امیر المؤمنین امام علی (ع) آغاز میکنیم باشد که مایه برکت برای تمام سال تحصیلی ما گردد. آن حضرت میفرماید:" إنما أنت عدد أيام فكل يوم يمضي عليك يمضي ببعضك"[1] همانا عدد ایام هستی سپس هر روز که بر تو گذشت جزئی از تو رفته است.
بشر موجودی مختار میان دو جبر است، جبر آمدن و جبر رفتن، اگر تمام عالم هم داستان شوند نمیتوانند ولادت انسانی را به تأخیر بیندازند و نمیتوانند از مرگ کسی جلوگیری کنند.
ما انسانهای مختاری هستیم که زمانی در اختیار داریم که حتّی مقدار آن را هم نمیدانیم و این زمان سرمایه انسان است تا آنجا که حضرت امیر(ع) میفرماید: إنما أنت عدد ایام.
روزها میگذرد و دفتر عمر ما ورق میخورد، هر روز که برگی از این دفتر کنده میشود، و با هیچ چسب و وصلهای نمیتوان این کاغذ را به دفتر عمر بازگرداند.
جالینوس در حدود سالهای 131 تا 201 میلادی می زیست از بزرگترین پزشک های یونان باستان بود . او یکی از هشت طبیب جهان آن روز بود که مرجع و بنیانگذار قواعد علوم پزشکی بود . او به قدری در علم طب مهارت داشت که نقل می کنند : چهار صد کتاب در این موضوع تصنیف کرد.
وی در آخر عمر بیماری اسهال گرفت هرچه درمان کرد و برای کنترل اسهال کوشید نه تنها خوب نشد بلکه اسهالش بیشتر شد . مردم از روی سرزنش به او می گفتند : تو با آن همه علم و دانش پزشکی از معالجه خود عاجز مانده ای ؟!
او برای اینکه جلو حرف مردم را بگیرد روزی آنها را به حضور طلبید و در حضور آنها دستور داد خمره ای حاضر کردند و آن را پر از آب نمود و داروی اندکی « که خود ساخته بود » در میان آن خمره ریخت و پس از چند لحظه به حاضران گفتم : آن خمره را بشکنید ! با کمال تعجب دیدند آب آن چنان بسته شده بود که نریخت سپس به آنها گفت : من از این دارو که آب روان را به هم بسته است هر چه برای بند آمدن اسهال خوردم نتیجه نگرفتم.
بدانید که علم و تجربه در برابر قضای خدای تعالی سودی نبخشد و سرانجام با همان بیماری از این دنیای فانی رخت بر بست.
"فَإِذا جاءَ أَجَلُهُمْ لا يَسْتَأْخِرُونَ ساعَةً وَ لا يَسْتَقْدِمُونَ"[2] به هنگامى که این اجل فرا رسد، نه لحظهاى تأخیر خواهند کرد و نه لحظهاى بر آن پیشى مىگیرند.
ما نسبت به عمر خود مسئولیم و بنده قدم از قدم برنمیدارد مگر آنکه از جوانی و عمر او پرسش میشود، باید زمان را با برنامه ریزی مدیریت کنیم و بعد به محاسبه بنشینیم. به عنوان نمونه تعطیلات تابستانی خود را چگونه بهره بردید؟ آیا الآن در خور آن زمان واسع کاری برای تحویل دارید؟ اگر چنین نیست بر اساس نصوص دینی باید توبه کرد و عملی در خور انجام داد.
با وجود همهی مشکلات، امکانات زیاد و ظرفیتهای گرانبهایی در اختیار ماست، در خور این ظرفیتها، مورد مؤاخذه قرار میگیریم. وقفوهم أنهم مسئولون[3]
هر کس زحمت نکشید بهرهای نبرد اما چنین نیست که هر کس زحمت کشیده بهره برد، تلاشها را باید به سمت اهداف مدیریت کرد وگرنه بسیارند که از زحمات خود بهرهای نبردند.
--------------------------------------------------------------------------------
. آمدی، غرر الحکم، ص159.[1]
اعراف 34.[2]
. صافات 24[3]