نشست تخصصی فلسفه فقه و فقه های مضاف با موضوع مقاصد شریعت با حضور و سخنرانی آیت الله علیدوست
- در تاریخ ۲۰ دی ۱۳۹۷
- ساعت ۱۸:۵۲
- پرینت مطلب
خلاصه خبر :
حوزه/ نشست تخصصی فلسفه فقه و فقه های مضاف با موضوع مقاصد شریعت با حضور و سخنرانی آیت الله علیدوست در دبیرخانه انجمن های علمی حوزه برگزار شد.نشست بررسی« فقه مقاصد شریعت» در قم برگزار شد
حوزه/ نشست تخصصی فلسفه فقه و فقه های مضاف با موضوع مقاصد شریعت با حضور و سخنرانی آیت الله علیدوست در دبیرخانه انجمن های علمی حوزه برگزار شد.
به گزارش خبرنگارخبرگزاری«حوزه» ، آیت الله ابوالقاسم علیدوست در نشست علمی «فلسفه فقه و فقه های مضاف»، با موضوع «فقه مقاصد شریعت» که در دبیرخانه انجمنهای علمی حوزه برگزار شد با اشاره به نظرات مرتبط به مقاصد شریعت گفت: سوال اصلی این است که فقه میتواند از مقاصد شریعت استفاده کند؟
وی با ذکر این مطلب که بحث اصلی این است خداوند متعال از ارسال رسل و احکام شریعت اهداف و مقاصدی داشته است، افزود: در خصوص به کارگیری این مقاصد نیز مباحث مختلفی مطرح است و برخی فقها در به کارگیری آن مواضع مختلفی دارند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در تعریف مقاصد شریعت نیز گفت: اگر این مقاصد در سطح خرد مطرح شود به آن علل شرایع گویند و اگر مباحث به شکل کلی مطرح شود به آن، مقاصد شرع می گویند؛ در این بین نیز نصوصی وجود دارد که مبیّن مقاصد شریعت هستند.
وی با ذکر این مطلب که در این عرصه چند موضع وجود دارد و اظهارکرد: اشاعره گروه نخستین هستند که این گروه به طور کلی و مطلق، به نفی استفاده از مقاصد شریعت اصرار دارند.
استاد حوزه علمیه گفت: گروه دوم نیز مخالفانی هستند که به دلیل شبهاتی که ممکن است در این زمینه به وجود آید، چنین موضعی انتخاب کرده اند؛ این دسته در کل از خطرات چنین مساله ای بیم دارند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهارکرد: دسته سوم نیز گروهی هستند که به آنها مقاصد بسند میگوییم، یعنی بیشتر تابع عناصر زمان و مکان هستند که شامل روشنفکران دینی هستند و سعی میکنند، احکام را به با این دلیل، به تبع شرایط روز، به روز کنند.
این استاد حوزه بیان کرد: گروه چهارم نیز، قائل به فهم و استنباط احکام از دلایل مشروع و مدون آن هستند و مقاصد را نیز به عنوان ابزار استفاده میکنند و با شرایط و لوازمی که وجود دارد در ابواب فقهی به کار میبرند.
وی اظهارکرد: تفاوت آرای فقهی و حکمی اهل بیت(ع) با گروهها و افرادی که شعب جدید فقهی ایجاد کردند در استفاده درست از همین مباحث است؛ به عنوان مثال در حکم ضمان مال مسروقه تفاوت فاحشی بین نظر امام صادق(ع) و ابوحنیفه وجود دارد که نشان می دهد استفاده درست از مقاصد شریعت و استفاده نادرست از آن، چه آثاری دارد.
وی تصریح کرد: به عنوان مثال در ماده 596 مجله فقه عثمانی بر اساس نظر ابوحنیفه آورده است، اگر یک نفر به عنوان مثال ماشینی را ربود و دو سال با آن کار کرد و شیشه و لاستیک ماشین عیبی یافت در خصوص آن ضمان دارد، ولی در خصوص آنچه از ماشین به دست می آورد ضمان ندارد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ بیان کرد: وقتی اهل بیت(ع) بیان میکنند که آنچه از ما رسید را به قرآن عرضه کنید، بی دلیل نیست زیرا پیامبر اکرم(ع) فرمودند که حق، دارای یک حقیقتی است که قابل لمس است و میتوان نتیجه گرفت که باطل نیز همان خواص مشمئز کننده را دارد یعنی می توان مباحثی که در روایات آمده است را به قرآن عرضه کرد.
وی گفت: روایات مبین احکام عموما تخصیص و تقیید قرآن است؛ این بحث نیز در خصوص روایات وجود دارد که روایات با روح قرآن در موافقت دارند؛ گاهی اوقات احساس میشود که یک حکم جائرانه است و به همین دلیل است برخی روایات مشخصا با قرآن تطابقی ندارند و طبعا مشخص است که از جانب معصوم صادر نشده است.
رئیس انجمن فقه و حقوق حوزه علمیه یادآورشد: در روایات بیان شده است که باید عدالت را در همه ابعاد و در خصوص همه اشخاص به کار برد، حتی اگر با آن شخص یا گروه در حال نزاع هم هستیم؛ به همین دلیل است که در مباحث علمی نیز باید عادلانه و بدون غرض رفتار کنیم.
آیتالله علیدوست با اشاره به برخی از نظرات شاذ در این عرصه گفت: مثلا این حکم که یک یا چند نفر به اشتباه بیان کردند در خصوص غیر شیعه می توان سحر را روا داشت، حتی اگر به اذیت او نیز ختم شود، کاملا مشخص است که با روح روایات و قرآن تعارض دارد و مراجع و علمای ما نیزآن را قبول نمیکنند.
وی افزود: در خصوص فروش سلاح به دشمن نیز به همین دلیل و با مساله مقاصد شریعت می توانیم به نتایج خاصی برسیم که آیا در زمان صلح یا جنگ می توان به دشمنان اسلام سلاح فروخت و این کار تا چه حدی روا است؟.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ با اشاره به اهمیت مساله مقاصد شریعت در زمینه مباحث سیاسی و اجتماعی یادآورشد، گفت: به عنوان مثال ممکن است بحث عدالت در فقه ناظر باشد ولی برای حاکمیت، نص مبین شریعت است و حاکمیت در هیچ جا نمی تواند به ظلم، حکم کند.
استاد حوزه یادآورشد: مثلا وقتی خداوند در آیه ربا از پرهیز از ظلم سخن میگوید، نمیتوانیم ظلم را فقط در حوزه ربا محدود کنیم، بلکه در هیچ جایی نباید ظلم کرد و پرهیز از ظلم به خود و دیگران از مسلمات دین است.
وی با اشاره به تحقیقات وسیع خود در زمینه مقاصد شریعت اظهارکرد: باید مواظب باشیم که آیات احکام را تخت بند زمان نکنیم؛ البته نباید مقاصد شریعت را نیز نادیده بگیریم و آنها را نفی کنیم؛ برخی روشنفکران سعی دارند که ما را به سمت مقاصد ظنون ببرند و احکام را زمان مند کنند و برخی محرمات را به تبع زمان به حلال مبدل کنند؛ ولی نباید به این دلیل کلی مقاصد را به کلی رها کرد.
آیتالله علیدوست تصریح کرد: برخی بیان می کنند که اگر بحث عدالت را به شکل عام در نظر بگیریم در مباحثی چون ارث و زن به مشکل بر می خوریم در حالی که ارث بیش از آنکه حق باشد، تفضل است؛ امام صادق(ع)این بحث را به شکل سیستماتیک مطرح می کنند و وقتی آنها را در یک بسته مطرح میکند به روشنی نظام مسئولیتهای زن و مرد را مشخص میکند و با ترکیب همه عوامل نظر را مطرح میکند که نتیجه آن نیز به شکل عادلانهای بر میگردد.
این استاد حوزه بیان کرد: به طول کلی بررسی مباحث مرتبط به مقاصد شریعت را باید با جمیع جهات در نظر گرفت، ولی نباید مقاصد بسند باشیم.