header

اصول فقه-تعارض ادله

جلسه 92
  • در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۹۸
چکیده نکات

ادعا با توجه به تجمیع مرجحات
تقیّد و تخصّص نه تقیید و تخصیص
عدم تفاوت بین دو فرضِ تعدی از مرجحات منصوص و عدم آن
حاصل تحقیق
ادعای این که «اختصاص روایات توقف و تخییر به فرض عدم وجود مرجح، اختصاص به فرد نادر است» کلامی بی پایه است.

اقتضای اسناد و اخبار در تعارض اخبار - بررسی اخبار علاجیه در نگاه سیستمی و مجموعی


برگه جلسه :

صفحه 1673 و 1674
آیا اختصاص روایات توقف و تخییر به فرض نبود مرجح اختصاص به فرد نادر است؟
در پاسخ باید گفت: 
ما وقتی سنجه‌های ترجیح را از یک طرف و متعارضین را از طرف دیگر در نظر می‌گیریم، تعداد دو معارضی که یکی از آنها تفوق مطلق ـ یا کالمطلق ـ بر دیگری داشته باشد، و این تفوق برای فهمنده نص هم ثابت شود، نسبت به تعداد معارضی که چنین تفوقی نیست یا برای فهمنده مکشوف نشده است،  آن قدرها بیشتر نیست که نسبت گونه اول به گونه دوم، نسبت کثیر یا اکثر به قلیل و غیر اکثر باشد، بلکه اصل بیشتر بودن آن ثابت نیست، حتی ادعای این که گونه اول از گونه دوم کمتر است، ادعای گزافی نیست. این ادعا وقتی پذیرفتنی تر است که طرف تعارض بیش از دو دلیل باشد؛ زیرا واضح است که ادعای بیشتر بودن موارد تفوق (مثلا تفوق یکی از سه معارض بر دو  قرین دیگر) از موارد عدم تفوق، به وضوح قابل منع است.
ویژگی عصر غیبت در این باره
به این همه باید افزود وقتی که زمانی مثل عصر غیبت امام ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ را در نظر بگیریم که
 از یک طرف روایات واصل با چند واسطه به ما رسیده است؛ قهرا به راحتی نمی‌توان ادعا کرد که همه رجال فلان روایت نسبت به رجال روایت معارضش برتری در صفات (مذکور در مثل مقبوله ابن حنظله) دارند؛ زیرا به راحتی قابل تصور است که هر کدام از معارض‌ها از این ویژگی به طور نسبی برخوردار باشند. این جاست که اگر کسی ادعا کند به طور معمول ترجیح به صفات راوی برای روایاتِ تک‌واسطه یا با (مثلا) دو واسطه مفید است و نه بیشتر، باید به ادعایش احترام گذاشت!
البته ادعای ما این نیست که چنین برتری در روایاتِ با چندین واسطه اتفاق نمی‌افتد، لکن بحث در تعداد این اتفاق است که نمی‌تواند «کثیر» یا شبه آن باشد. پس در مثل عصر غیبت ترجیح به صفات راوی چندان زیاد نیست. و اگر هم باشد برای مجتهد درگیر نصوص متعارض مکشوف نیست
از طرف دیگر، در عصر غیبت، اختلافات فقهی در میان فقیهان امامیه، نقل قول‌ها و نقل احادیث زیاد است به طوری که به راحتی نمی‎توان قول یا حدیث مشهور (مجمع علیه) را از شاذ تشخیص داد. البته نمی‌گوییم به طور کلی این تشخیص نامیسر است اما معلوم نیست تعداد امکان تشخیص از تعداد عدم امکان تشخیص بیشتر باشد یا این بیشتری برای فهمنده نص مکشوف باشد، بنابراین تعداد وجود و تشخیص سنجه دوم (شهرت و شذوذ) هم چندان راحت نیست تا مورد ذوالترجیح به این مرجح خیلی زیاد باشد. به ویژه با توجه به پراکندگی شیعیان در قرون متعدد و مکان‌های مختلف.
وضعیت ترجیح به موافقت با قرآن و مخالفت با عامه
از طرف سوم ترجیح به موافقت با قرآن و به مخالفت با عامه در یک معارض نسبت به معارض دیگر هم (به ویژه با توجه به معنایی که به ناچار برای موافقت و مخالفت با قرآن شد، و با توجه به پراکندگی اهل تسنن در بعد نظر، نقل حدیث و فتوا و پراکندگی زمانی و جغرافیایی که داشته و دارند)، 
در نصوص مبین شریعت چندان زیاد نیست تا ترجیح به این سنجه را در مقابل دو معارضی که یکی بر دیگری این تفوق را ندارد، کثیرالمورد کند. 
(جلسه نود و دوم)
تازه نسبت به این مورد اخیر باید گفت: 
تمام این حرفها در وقتی است که موافقت با قرآن در مقابل مخالفت با قرآن و مخالفت با عامه در مقابل موافقت باعامه را از مرجح و ضد مرجح به حساب آوریم نه سنجه حجت از لا حجت. و الا نیازمند به این توجیه اخیر نخواهیم بود. در این باره در ادامه صحبت خواهیم کرد. 
ادعا با توجه به تجمیع مرجحات 
ممکن است گفته شود: اگر موارد مرجحات را هر کدام جداگانه در نظر بگیریم نسبت به مورد نبود آن مرجح زیادتر نیست؛ لکن باید مجموع و حاصل جمع موارد مرجح دار را با مواردی که هیچ کدام از این مرجحات نیست مقایسه کرد، در این جاست که تعداد موارد ذوالترجیح از موارد عدم (که محل انطباق روایات تخییر و  توقف است)، بیشتر خواهد بود! در پاسخ باید گفت: بازهم موارد ذوالترجیح بیشتر نخواهد بود؛ چون هر کدام به قدری اندک است که حاصل جمع هم، عددی را تشکیل نمی‌دهد.
تقیّد و تخصّص نه تقیید و تخصیص
از همه این‌ها که بگذریم (و هو العمدة ایضا): اگر ادعا این بود که روایات تخییر و توقف ابتدا عام یا مطلق صادر شده، سپس با دلیل ملفوظ دیگری تخصیص یا تقیید خورده، مجال ادعای تخصیص یا تقیید مستهجن1 (به اکثر) بود، لکن ادعا این است که این روایات از اول برای فضای عدم وجود مرجح آمده‌اند و الا در فرض وجود مرجح نه عقل و نه عقلا، توقف و تخییر را نمی‌پذیرند. پس روایات توقف و تخییر از ابتدا برای غیر مورد وجود مرجح آمده‌اند؛ چه مورد آن ها زیاد باشد و چه کم! و تقیید یا تخصیصی پس از انعقاد ظهور رخ نداده است. 
عدم تفاوت بین دو فرضِ تعدی از مرجحات منصوص و عدم آن 
نکته قابل تامل این که آن چه بیان کردیم حتی بنابر تعدی از مرجحات منصوص هم می‌آید؛ زیرا مرجحات غیر منصوص در نصوص مبین شریعت به راحتی قابل ادعا نیست تا گفته شود: بر فرض تعدی از مرجحات، واقعا مورد برای روایات تخییر یا توقف بسیار کم می‌ماند! ضمن این که حتی اگر چنین هم باشد، به دلیل این که با وجود حتی مرجح غیر منصوص روایات تخییر و توقف اطلاق یا عمومی ندارند باز هم تقیید یا تخصیص اکثر نسبت به ظهورِ منعقدشده در عموم یا در اطلاق رخ نمی‌نماید! 
حاصل تحقیق
با توجه به آن چه گفته شد، معلوم شد: 
ادعای این که «اختصاص روایات توقف و تخییر به فرض عدم وجود مرجح، اختصاص به فرد نادر است» کلامی بی پایه است.
(پایان جلسه)

---------------------------
1. بنابراین که تقیید مطلق به اکثر یا به کثیر هم مثل تخصیص عام به اکثر یا به کثیرِ مستهجن باشد.







مشورح درس :

بسم الله الرحمن الرحيم
گفته شد : تنها جهتي كه باعث شده است برخي از اصولي ها مانند آقاي آخوند خراساني به روايت يا روايات مبين لزوم اخذ به ذو المرجح در متعارضين قائل شوند كه اين روايات جا ندارد و عمل به اين روايات نهايتا مستحب است نه واجب اين است كه اگر ما بخواهيم قائل به لزوم اخذ بشويم در متعارضين غالبا يكي بر ديگري ترجيح دارد مخصوصا بنابر مبناي تعدي از مرجحات منصوص به مرجحات غير منصوص و اگر موارد ترجيح خيلي زياد شد شما بايد روايات دال بر تخيير و توقف را اختصاص به موارد متكافئ بدهيد و موارد متكافئ خيلي موردش كم است پس اختصاص روايات توقف و تخيير به موارد متكافئ اختصاص به فرد نادر است و موجب تخصيص اكثر يا تقييد اكثر مي شود كه مستهجن است پس خوب است كه ما روايات تخيير را بگيريم و روايات ترجيح را كنار بگذاريم يا در حد اولويت قرار دهيم.
جان حرف ما اين بود كه اين حرف مانند اين گز نكرده پاره كردن است واقعا فكر كنيم، حساب كنيم كه چقدر از متعارضين هستند كه يك طرفش تفوق مطلق دارد (تفوقي كه بشود گفت اين ذوالترجيح است و مقابلش نيست) چقدر هست؟ با صفات راوي مقايسه كرديم گفتيم خيلي نيست، شهرت مشكلات خودش را دارد، رسيديم به موافقت با كتاب و مخالفت با عامه گفتيم دست ما چيزي نمي آيد.
راجع به موافقت با قرآن، مخالفت با عامه بايد بحث كنيم كه آيا از مرجحات است يا ميز حجت از لا حجت است؛ ما هنوز به اين مطلب نپرداخته ايم كساني هم كه پرداخته اند هم وفاق ندارند، برخي مي گويند برای تمييز حجت از لا حجت است و الا اگر دو روايت داريد يكي موافق با عامه و ديگري مخالف با عامه شرائط حجيت كه يكي از آن ها اصالة الجد است در مخالف با عامه وجود ندارد يا آن روايتي كه مخالف با قرآن است (اين خيلي روشن است) يا مخالف سنت قطعي است اين ها اصلا شرائط حجيت را ندارند تا بخواهند وارد باب تعارض شوند.
پس مرجحات يكي مي شود صفات راوي، يكي هم مي شود شهرت و شذوذ و تازه در مورد شهرت و شذوذ هم معركه اي داريم و اگر آن هم براي ميز حجت از لا حجت باشد كه مرجحات منصوص خيلي كم مي شود. لذا آن شبهه اي كه امثال آقاي آخوند و آقاي خوانساري دارند كه ما نمي توانيم روايات تخيير را تخصيص بزنيم چون اختصاص به فرد نادر مي شود و تخصيص اكثر مي شود شبهه ي قابل اعتنايي نيست.
ان قلت: رواياتي كه تعارض مي كنند از جهت روايات راوي ممكن است خيلي نباشد ولي يك تعدادي هست انسان وقتي وسائل را نگاه مي كند انسان حس مي كند كه رجال برخي قوي تر از برخي ديگر است اگر چه آن ديگري هم معتبره است، در اين جا بايد قول به ترجيح را مقدم كنيم بر توقف و تخيير برخي اوقات از جهت صفات راوي مزيت ندارد ولي از جهت شهرت و عدم شهرت مزيت دارد پس بخشي هم ذيل اين دسته مي رود و باز هم نبايد سراغ توقف و تخيير برويم يك بخشي هست كه نه از جهت صفات راوي و نه از جهت شهرت و عدم شهرت مزيت دارد بر ديگري اما يكي موافق قرآن و ديگري مخالف قرآن است يا يكي مخالف عامه و ديگري موافق عامه است پس يك بخشي هم به اين مزيت اختصاص پيدا مي كنند، در مجموع اين ها عدد زيادي را تشكيل مي دهند و مثلا در پنجاه مورد تعارض ممكن است سي الي چهل موردش از همين موارد باشد، ده تا يا نهايتا بيست مورد متكافئين باشند كه هيچ يك از اين جهات را نداشته باشند پس باز هم اشكالي كه علما داشتند برمي گردد و تخصيص اكثر و اختصاص به فرد نادر پيش مي آيد.
پاسخ اول: باز هم زياد نيست. ترجيح به صفات راوي مثلا اگر فرض كنيم از پنجاه مورد پنج مورد ترجيح به صفات راوي داشت، ترجيح به شهرت و شذوذ (اگر قبول كنيم) اين هم پنج مورد، موافقت و مخالفت هم پنج مورد مي شود پنجاه مورد پانزده مورد به مرجحات اختصاص پيدا مي كند، بقيه بماند براي توقف و تخيير، اگر مرجحات غير منصوص را بياوريم مقداري مشكل حاد مي شود ولي اگر به مرجحات منصوص اكتفا شود مرجحات همين ها هست. اگر كسي بخواهد به نتيجه برسد بايد وارد شود و كار ميداني كند و وارد متعارض ها بشود و آمار به دست بياورد براي خودش و كساني كه ممكن است از او متأثر بشوند و از او بپذيرند.
پاسخ دوم: اين پاسخ در واقع پاسخ اصلي ما است. ما تخصيص اكثر مستهجن هست، تقييد اكثر مستهجن است (گرچه مورد بحث است ولي) را قبول مي كنيم اما تقيد و تخصص به محدوده ي خاص قبيح نيست.
اگر ما فرض كرديم كه در متعارضين وقتي يكي بر ديگري مرجحي دارد كه باعث قوت اعتبارش بشود مثل صفات راوي يا مثل تكثر نصوص (در مرجحات غير منصوص) در اين جا جاي توقف و تخيير نيست؛ مگر عقلا مي آيند بين به و بهتر قائل به تخيير شوند؟! بين حسن و احسن قائل به تخيير مي شوند؟! بين مهم و اهم قائل به تخيير مي شوند؟ حتي بين مهم و محتمل الاهمية؟ در هيچ يك از اين ها قائل به تخيير نمي شوند. چه كسي گفته است كه روايات توقف و تخيير از اول شمول دارند و در سايه ي اخبار ترجيح مقيد شده اند كه بعد بگوييد تخصيص اكثر لازم مي آيد؟ اين ها از اول ضيق دارند، نسبت به فرد ذوالترجيح شامل نمي شوند، از همان روزي هم كه از دهان مبارك امام ع صادر شده است از اول ناظر به فرض عدم ترجيح بوده است، عقل، عقلا تخيير را مطلقا نمي پذيرند. پس روايات توقف و تخيير از ابتدا براي غير مورد وجود مرجح آمده اند، اگر اينطور شد چه موردش مي خواهد زياد باشد و چه كم. تقييد و تخصيصي بعد از انعقاد ظهور رخ نداده است. چيزي كه بايد دقت كرد اين است كه انسان توجه داشته باشد كه آيا اين مورد تخصيص يا تقييد اكثر است و اختصاص عام به فرد نادر مي شود، اختصاص مطلق به فرد نادر است يا اين كه از اول روايتي به دليل مخصص لبي از عقل يا عقلا افرادش كم باشد، اين اشكالي ندارد، ائمه براي وقايعي كه كم رخ مي دهد هم بايد راهكار بيان كنند و اگر ما فرض كنيم در كل اخبار معارض ما، در سر تا سر فقه ده مورد براي تخيير و توقف بيشتر وجود نداشته باشد كه مورد براي توقف و تخيير باشد، مورد تكافئ، امام بايد براي همين ده مورد هم راهكار بدهند مثلا شك شش و هفت هم بايد راهكار بدهند ولو خيلي كم باشد پس تقيد و تخصص است نه تقييد و تخصيص. همه ي تلاشي كه در فاز قبل كرديم اين بود كه بگوييم اخبار توقف و تخيير صلاحيت دارند منتهي اخبار لزوم اخذ به ذو المرجح آن ها را تخصيص زده است اما الآن مي گوييم نيامده است تخصيص بزند چون آن ها از اول شمول نداشتند.
كسي ممكن است بگويد اين كه اخبار معارضي كه يكي بر ديگري ترجيح دارد به گونه اي كه نوبت به توقف و تخيير نرسد بر مبناي مثل آقاي آخوند كه مي گويند ما نبايد از مرجحاتي كه در روايت مثل مقبوله آمده است تجاوز كنيم و اگر بود امام مي فرمودند (اقتصار بر مرجحات منصوصه) اين را همه قبول ندارند، خود ما اين مبنا را قبول نداريم يا شيخ اعظم قبول ندارد، اين ها مي گويند اگر مرجحات ديگري هم باشد كه در كلام امام نيست بايد آن ها را هم اضافه كرد و اگر آن ها را اضافه كنيم موارد ترجيح زياد مي شود. وقتي زياد شود اشكال برمي گردد.
پاسخ: حتي بر مبناي تعدي از مرجحات منصوص هم موارد تعارض كه يكي بر ديگري ترجيح (ترجيح علي الاطلاق كه باعث شود آن يكي نتواند بيايد) دارد اينقدر زياد نيست. بحث ما بر سر اخبار مبين شريعت است، اخبار مبين احكام است (عمده در اين جاست) در روايات مبين شريعت هم خيلي از امور را خيلي ها قبول ندارند مثلا موافقت با مقاصد را خيلي ها قبول ندراند. علاوه بر اين كه مرجحات بايد باعث قوت اعتبار روايت بشود يعني اگر ما از مرجحات منصوص هم تجاوز كنيم مرجحاتي را مي پذيريم كه به يك روايت قوت بدهد نسبت به روايت ديگر مثل تعدد روايت در اين جا ما كه دنبال اخذ به حجت هستيم و درست است كه هر دو طرف هم حجت است اما اگر ما اخذ به طرفي كنيم كه متعدد است (مثلا پنج روايت بر آن وجود دارد) مسلم اولويت دارد تا طرفي كه كمتر است (مثلا يك روايت بر آن وجود دارد) ممكن است حقيقتا و در واقع همان طرفي كه يك روايت دارد درست باشد نه آن طرفي كه پنج روايت دارد ولي از نظر حجت، استحكام، ما كه دنبال دليل و اماره هستيم پنج روايت معتبر اقوي است از يك روايت معتبر لذا بايد اينطور باشد، حال مگر ما چقدر مورد اينطوري داريم؟ به علاوه ما گفتيم بحث زيادي و كمي نكنيد چون ما نمي خواهيم روايات توقف و تخيير را تخصيص بزنيم يا اطلاقشان را مقيد كنيم كه بگوييد تخصيص اكثر شد بلكه ما مي خواهيم بگوييم اين ها از همان اول متقيد هستند. لذا ادعاي ما اين است كه برخي گفته اند اختصاص روايات توقف و تخيير به فرض عدم ورود مرجح (چه منصوص و چه غير منصوص) اختصاص به فرد نادر است كلامي ناصحيح است بنابر اين نبايد نگراني اي نسبت به تخصيص اكثر و تقييد اكثر داشته باشيم اگر خواستيم اخذ به روايات ذو الترجيح كنيم چون عقل و عقلا پشت كار هستند. 
بيان يك شبهه: اگر تقديم روايتي كه بر ديگري ترجيح دارد اينقدر روشن است پس چرا خيلي علما قبول نكردند؟ چرا آقاي آخوند و برخي از پيروان ايشان بعد از ايشان قبول نكردند؟ 
الحمد لله رب العالمین

۱,۰۱۴ بازدید

نظر شما

کد امنیتی
مطالب بیشتر...
دانلود صوت جلسه
چکیده نکات

ادعا با توجه به تجمیع مرجحات
تقیّد و تخصّص نه تقیید و تخصیص
عدم تفاوت بین دو فرضِ تعدی از مرجحات منصوص و عدم آن
حاصل تحقیق
ادعای این که «اختصاص روایات توقف و تخییر به فرض عدم وجود مرجح، اختصاص به فرد نادر است» کلامی بی پایه است.